Hilton – 100 tarinaa

Tarinoita vuosisadan varrelta meiltä ja maailmalta

 1. Hilton tarina sai alkunsa vuonna 1919, kun Conrad Hilton osti ensimmäisen hotellinsa – Mobley-hotelli – pienessä Ciscon kaupungissa Texasissa. New Mexico-syntynyt Conrad Hilton matkusti Texasiin suunnitelmanaan ostaa pankki.
 2. Ensimmäinen Hilton-tuotemerkin hotelli oli Dallasin Hilton 1925.
 3. Hilton oli ensimmäinen hotellialan yritys, joka otti käyttöön hotelliketjun varausjärjestelmän, Inter-Hilton-hotellien varausjärjestelmän, 15. elokuuta 1948. Tämä oli nykyaikaisten varausjärjestelmien alku.
 4. Palmer House Hilton-hotelli on tunnettu Chicagossa monista uutuuksista aikoinaan, ja oli ensimmäinen hotelli, jossa oli hissi, sähkölamput ja huonepuhelimet. Kuitenkin maailmalle Palmer House on tunnettu browniesien luomisesta: ”Vuonna 1893, kun World Columbian Expositionin Board of Lady Managersin johtaja ja hotelliyrityksen osaomistaja Bertha Palmern Hilton-hotelli tarvitsi jotain hienoa ja helppoa kuljetusta varten. Tietäen, kenen puoleen kääntyä, hän antoi tehtävän hotellin kokille Joseph Sehlille. Tähän päivään asti hotelli tarjoilee edelleen samalla reseptillä valmistettuja brownieseja vierailleen – jopa 50 000 browniesta vuodessa. ”
 5. Hilton Roosevelt -hotellissa New Yorkissa oli vuonna 1947 televisio jokaisessa huoneeseessa – tuolloin aivan uutta hotellialalla.
 6. Piña Colada -juoma juontaa juurensa vuoteen 1954, jolloin Puerto Ricon Hilton Cariben baarimikko keksi Piña Coladan. Hotellin baarimikko Ramón “Monchito” Marrero loi erityisen cocktail-sekoituksen sisältäen rommia, kookospähkinä- ja ananasmehua. Marrero jatkoi kokeiluaan cocktailin kanssa yli kolme kuukautta, ja lopulta hän loi jäisen reseptin, jonka hän tunsi kuvaavan Puerto Ricon todellisista makua ja nimesi sen Piña Coladaksi.
 7. Waco Hiltonista tulee 1927 ensimmäinen hotelli, jossa on juokseva vesi ja ilmastointi hotellin yleisissä tiloissa.
 8. Hilton oli ensimmäinen, joka standardoi hotellitoimialalle huonepalvelukonseptin, kehittäen sen alun perin Waldorf Astoria -hotellissa New Yorkissa.
 9. 1943 Hiltonista tulee ensimmäinen hotelliketju Yhdysvalloissa, joka kattaa koko mantereen rannikolta-rannikolle, ostamalla Roosevelt- ja Plaza-hotellit New Yorkissa.
 10. 1946 syntyi Hilton Hotels Corp. Siitä tuli samalla ensimmäinen toisen maailmansodan jälkeinen pörssissä noteerattu hotelliyritys. Hilton on listattu New Yorkin pörssiin vuonna 1947.
 11. Caribe Hilton, oli ensimmäinen USA: n ulkopuolelle avattu Hilton, Puerto Ricossa.
 12. 1955 Hilton Istanbul oli ensimmäinen hotelli, joka rakennettiin Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen.
 13. 1957 ensimmäinen suora puhelu hotellihuoneeseen.
 14. 1959 ensimmäinen lentokenttähotelli avataan San Franciscoon, San Francisco Airport Hilton.
 15. 1965 Hilton aloittaa franchising-hotellit Yhdysvalloissa.
 16. 1965 Lady Hilton, ensimmäinen naismatkailijoille suunniteltu hotelli-konsepti käynnistetään.
 17. 1974 globalisoitiin huoneessa oleva minibaari Hong Kong Hiltonissa.
 18. 1987 Hilton käynnistää Hilton Honors kanta-asiakasohjelman.
 19. 2014 Hilton tuo hotellimarkkinoille digitaalisen avaimen, jonka avulla asiakkaat voivat käyttää älypuhelimia huoneen avaimina ja siitä tulee ensimmäinen hotellialan yritys, joka tarjoaa tämän mittakaavan teknologiaa. Nykyisin jo yli 4100 Hiltonin hotellia tarjoaa digitaalisen avaimen.
 20. Conrad Hilton oli suurissa vaikeuksissa suuren osakemarkkinoiden romahduksen jälkeen ja oli menossa jo kohti konkurssia, kun hänen hotellitiiminsä jäsen ja ystävä, ovimies, Eddie Fowler lainasi hänelle elämänsä säästöt – 300 USD. Tämän avulla Hilton pääsi toteuttamaan matkan Galvestoneen, jossa hän onnistui tekemään liiketoimen, joka pelasti ketjun. Palatessaan Dallasiin Hilton palautti Eddien 300 dollaria ja 50 dollaria päälle.
 21. Britit eivät aluksi pitäneet Conrad Hiltonin suunnitelmista rakentaa korkea hotelli, josta on näköala Hyde Parkiin. Jopa Buckinghamin palatsi esitti huolta siitä, että pilvenpiirtäjän ylemmissä kerroksissa vieraat voivat kurkistaa kuningattaren puutarhoihin. Kun hotelli lopulta avattiin vuonna 1963, se oli – amerikkalaistyylisesti – korkein rakennus Lontoossa ja suurin sodan jälkeinen hotelli Euroopassa.
 22. Vuonna 1964, James Bond Goldfinger elokuvaa varten, hotelli muutti yhden viidestä baaristaan 007-baariksi, joka oli varustettu elokuvarekvisiitalla ja joka tarjoili martineja – ravistettuna, ei sekoitettuna – tietenkin. Vastarinnasta huolimatta Lontoon Hiltonista tuli pian kaupungin ikoninen maamerkki, samoin kuin Istanbulin Hiltonista, joka innoitti toista James Bond -elokuvaa.
 23. Kalastajatorppa on myös jo ennättänyt 100 vuoden ikään aiemmin vuonna 2015. Tämän kunniaksi on luotu juhlavuoden sivusto, joka kertoo tarinoita satavuotiaasta Kalastajatorpasta https://kalastajatorppa100.fi/
 24. Tove Jansson asui nuorena opiskelijana Kalastajatorpalla. Hän jäi velkaa hotellille ja korvaukseksi hän maalasi Vanhan Torpan seiniin vielä nykyisinkin nähtävillä olevat kuviot.
 25. Brasilian Presidentti Luiz Inácio Lula da Silva majoittui Kalastajatorpalla ja kuuli, että Sami Hyypiä oli samaan aikaan hotellissa ja halusi ehdottomasti tavata hänet.
 26. Kalastajatorpalla esiintyneitä kuuluisia taiteilijoita: Zarah Leander, Delta Rhytm Boys, Juliette Greco, Eartha Kitt, Harry Belafonte, Kivikasvot, Lill Lindfors, Marion Rung.
 27. Riittävät kokoustilat, maineikas yöelämä ja rauhallinen sijainti – siinä kolme avaintekijää, joiden takia Kalastajatorpan ravintolarakennus sekä varsinkin Pyöreä Sali ovat toimineet perustamisestaan asti liikemiesten ja politikkojen vaikutusvaltaisena kokoontumispaikkana.
 28. Kalastajatorpalla majoittuneita kuuluisia valtioiden päämiehiä, muun muassa:
 29. Jugoslavian presidentti Josip Broz Tito vaimoineen 1964
 30. Brasilian presidentti Luiz Inácio Lula da Silva 2007
 31. Jordanian kuningas Hussein 1987
 32. Belgian kuningas Baudoin ja kuningatar Fabiola 1969
 33. Intian pääministeri, Shri Jawaharial Nehru 1957
 34. Norjan kuningas Olavi 1961
 35. Persian shaahi Muhammad Reza Pahlavi ja shaahitar Farah 1970
 36. Prinssi Philip 1985
 37. Jimmy Carter USA:n entinen presidentti vieraili Kalastajatorpalla 1982
 38. Tanskan kuningatar Margarethe ja prinssi Henrik ensimmäisellä valtiovierailulla 1973
 39. Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton ja Venäjän presidentti Boris Jeltsin 1997
 40. Venäjän presidentti Vladimir Putin Kalastajatorpalla vuonna 2006
 41. Yhdysvaltain presidenttipari Nancy ja Ronald Reagan majoittuivat Kalastajatorpalla 1988. Matkan tarkoitus oli, että presidentti levähtää Helsingissä ja Kalastajatorpan hoitamassa valtion vierastalossa ennen Moskovan huippukokousta. Presidenttiparin ohjelma oli tiukka. Vierailukohteina olivat presidentinlinna, Finlandia-talo ja hotelli Kalastajatorppa.
 42. Ruotsi Kruununprinsessa Victoria ja kuningatar Silvia ovat vierailleet Kalastajatorpalla useamman kerran.
 43. 2018 kesällä Trump vieraili Kalastajatorpan Vierastalossa.
 44. Sotapäällikkö Gert Skytte rakennutti Munkkiniemen kartanon vuonna 1629.
 45. Oma raitiotielinja Munkkiniemeen avattiin jouluna 1914. Päätepysäkki sijaitsi kartanon pääportin luona.
 46. Nykyisen Kalastajatorpan tilalla sijaitsi punainen 1800-luvulta peräisin oleva kalastajatupa, kartanon torppa, jota vuokrattiin kesäksi perheille. Torppa sijaitsi juuri alueen eteläkärjessä Laajalahden rannalla.
 47. Vuonna 1915 Ab Stenius vuokrasi talon höyryleipomo K.M. Brondinille, joka käynnisti torpassa kahvilatoiminnan.
 48. Arkkitehti Jarl Eklund suunnitteli paikalle uuden rakennuksen ja ahtaaksi käynyt punainen torppa purettiin 20.9.1936. 600 m2 ravintolarakennus valmistui 17.3.1937.
 49. 1930-luvulla Kalastajatorpan ravintolassa kokoontui säännöllisesti vaikutusvaltainen ”Tyytymättömien klubi”, johon kuului liike-elämän vaikuttajia.
 50. Lisärakennus, jossa sijaitsevat klassinen Pyöreä Sali ja Siirtomaasali, tehtiin vuosina 1938-1939. Se avattiin yleisölle 11.6.1939.
 51. Toisen maailmansodan alussa (1939-1940) Kalastajatorppa toimi sotasairaalana. Eteinen oli leikkaussalina, koska siinä oli marmorilattia, ja se oli kaikkein hygieenisin tila koko rakennuksessa. Kahvila, Keltainen Sali ja Siirtomaasali toimivat vuodeosastoina, viinikassa apteekkina. Käsienpesu- ja hygeniatilat olivat alakerrassa.
 52. Koko rakennus on Kalastajatorpan vanhin osa. Osa asiakkaista ja henkilöstöstä kutsuu sitä edelleen Vanhaksi Torpaksi. Yläkerrassa oli asunnot talon johtajalle ja ylihovimestarille, jossa asui muun muassa legendaarinen Valter Westermarck aina 1960-luvulle asti. Siellä on edelleen huonekaluliike Askon salia varten suunnittelemat alkuperäiset tuolit ja kahdeksan metriä korkeaa tilaa valaisee valtava metallinen kattokruunu.
 53. 1939 valmistunut Siirtomaasali sai nimensä tilan huonekaluista ja 1700-luvun Pohjois-Amerikan siirtomaatyylisestä koko seinän peittävästä taulusta, joka esittää etelävaltioiden elämää vuosisadan aikana. Kuvatapetti oli mallinnettu 200 vuotta vanhoista puukaiverruksista.
 54. Kalastajatorpan perinteikäs, 1939 valmistunut Pyöreä Sali on toiminut alusta alkaen ruoka- ja tanssiravintolana sekä juhla- ja showtilana.
 55. Pyöreä Sali täyttää 80-vuotta 11.6.2019.
 56. Silloisella omistaja-johtajalla Berta Fazerilla oli varma tahto, ja hän väitteli kovasti arkkitehti Eklundin kanssa salin koosta. 8 metriä korkea sali oli ilmava, josta upeat näkymät puutarha-arkkitehti Paul Olssonin suunnittelemaan puutarhaan ja merenlahdelle. Salia kiersi parveke, josta pääsee näkemään ulos, seuraamaan tanssivia pareja ja esiintyviä artisteja.
 57. Sali on säilynyt miltei alkuperäisessä asussaan. Tila on Museoviraston suojelema. Huonekalut ovat alkuperäistä kalustoa, samoin verhojen ja muiden tekstiilien väri eli niin sanottu ”torpan sininen”.
 58. Seuraavien vuosikymmenten aikana omistajan nimi vaihtui Alkon Ravintolat Oy:sta Oy Yhtyneet Ravintolat Ab:ksi, Arctia Oy:ksi ja lopulta Scandic Hotels Oy osti toiminnot.
 59. Hilton International osti Scandicin – Kalastajatorppa liittyy maailmankuuluun hotelliketjuun 23.4.2001.
 60. Yksi Pohjois-Euroopan suurimmista sijoitusyhtiöistä EQT V osti Scandic Hotels Ab:n Hiltonilta 2.3.2007 yli miljardin euron jättikaupassa. Kalastajatorppa jatkaa Hilton-hotellina franchising-sopimuksella.
 61. Olympialaiset järjestettiin Helsingissä kesällä 1952. Kutsuvierasaitiossa nähtiin ennen näkemätön määrä Euroopan siniverisiä ja sama joukko tavattiin Kalastajatorpan parketilta iltaisin. Mm. Nuori Kentin herttua, Hollannin prinssi Bernhard ja prinssi Philip.
 62. Olympiakomitean puheenjohtaja, ruotsalainen J. Sigfred Edström isännöi tervetuliaisjuhlaa Kalastajatorpalla 16.7. Ohjelmassa oli neljä ruokalajia, viiniä, tanssia ja ilotulitus.
 63. Porkkalan vuokra-alueen takaisinluovutus tammikuussa 1956. Pääministeri ja rouva Kekkonen tarjosivat tapauksen kunniaksi illalliset Kalastajatorpalla.
 64. Helsingin 400-vuotispäivää vietettiin kesäkuussa 1950. Juhlallisen tapahtuman juhlapäivälliset järjestettiin Kalastajatorpalla.
 65. Sotavuosien jälkeen Kalastajatorppa palasi sotasairaalasta varsinaiseen käyttötarkoitukseensa. 1950-luvun merkittävimpiin tilaisuuksiin Kalastajatorpalla kuului Olympiakomitean tanssiaiset, jotka järjestettiin arvokkaille kutsuvieraille 16.7.1952. Kutsuvieraina oli prinssejä, prinsessoja, kreivejä, kreivittäriä, herttuoita ja herttuattaria. Tunnetuin suomalainen vieraslistanimi oli Paavo Nurmi.
 66. Ravintola täyttyi olympialaisten aikaan joka ilta noin 600-700:sta koti- ja ulkomaisista vieraasta. Päävieraita olivat pääministeri Urho Kekkonen ja johtaja Fagerholm, ulkomaisia vieraita olivat muun muassa Trygve Lie, Wallenberg, prinssi Bertil. Julkkiksia olivat muun muassa näyttelijä Gregory Beck ja seurapiirikaunotar Tabor Slioor.
 67. Poliitikot valitsivat Kalastajatorpan pääkohteekseen myös heti olympialaisten jälkeen sekä valtio-omistuksen tahtotilan että ravintolan maineen takia. Kohde ei ollut aivan lähellä keskustaa ja siksi sinne ja sen kabinetteihin pystyi ”vetäytymään” keskustan kiireiltä.
 68. Helsingin Olympialaisten jälkeen lukuisat arvovaltaiset yritykset halusivat ja viedä vuosijuhlansa, tilinpäätösjuhlansa ja johtajiensa syntymäpäivät Kalastajatorpalle. Samoin Kalastajatorppa on ollut luonteva paikka yritysten maahantuontilanseerauksille, yhdistysten vuosikokouksille seminaarille ja tapahtumille.
 69. Hotellin kellarikerros on muuntunut vuosien aikana eniten. Se suunniteltiin alun alkaen ravintolaksi ulkoilijoille ja hiihtäjille, jonne ajateltiin omaa sisäänkäyntiä ja karkeampaa sisustusta. Myös kylpylälle varattiin paikka, mutta se ei koskaan rakentunut.
 70. Vuonna 1955 alakerta muuttui à la carte -ravintolaksi. Syntyi klassikkoravintola Grill-Bar. Istumapaikkoja oli 140. Annokset valmistettiin grillaamalla ne salissa baaritiskin toisessa päässä. Tämä kuitenkin loppui, kun rasvaisessa ilmastointihormissa syttyi tulipalo pariinkin kertaan. Sen jälkeen annokset tilattiin ja haettiin keittiöstä.
 71. Myöhemmin baarista muodostui suosittu jatkopaikka, jonne tultiin yläkerran Pyöreästä Salista tai kaupungilta juhlimaan. Pieni parketti villitsi ja siellä kuultiin ensimmäisiä kertoja rokkia.
 72. Myöhemmin alakerrassa toimi Suomen ensimmäinen disko. Vuonna 1968 tehtiin kellariravintolaan, pyöreän saliin ja parvekkeeseen muutoksia. Syntyi legendaarinen Red Room -yökerho.
 73. Vuonna 2003 yökerho muutettiin kokoustiloiksi, koska yöelämä alkoi kuolla ja kokoustamistarve kasvoi.
 74. Hotelli Kalastajatorpan louhintatyöt aloitettiin vuonna 1967, ja hotelli avasi ovensa toukokuussa 1969. Hotellin suunnitteli arkkitehti Markus Tavio, ja se piti sisällään 77 kahden hengen huonetta, joista kaikista oli merinäköala.
 75. Kalastajatorpan uuden hotellirakennuksen, niin sanotun kalliohotellin suunnittelu käynnistyi vuonna 1972 ja se valmistui vuonna 1975. Kaupunkiin tarvittiin lisää hotellitilaa, koska Helsingistä tuli poliittisten neuvonpitojen isäntäkaupunki. Se saatiinkin valmiiksi, kun ETYK-kokous alkoi vuonna 1975.
 76. Vuonna 1975 heinä-elokuun vaihteessa järjestettiin Helsingin Finlandia-talossa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin (ETYK) kolmas vaihe. Kalastajatorppa valittiin itseoikeutetusti kokous-, juhla- ja illallispaikaksi. Valtiovieraita oli tilaisuuksissa runsaasti – varsinkin tilaisuuksissa, jotka joko Suomen valtio, vieraat tai diplomaattikunnat tarjosivat.
 77. Lyhyellä kahden viikon varoitusajalla järjestetty ETYK-kokous ja varsinkin ilta Torpalla onnistuivat kaikin puolin. Kokouksen ajaksi Helsinkiin sattui aurinkoinen ja helteinen sää. Kalastajatorpan juhlavastaanotolle osallistui valtionpäämiehiä 35:stä eri maasta. Paikalla oli muun muassa Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri Leonid Brezhnev ja Yhdysvaltain presidentti Gerald Ford. Tilaisuus oli aivan ainutlaatuinen, kun maailman politiikan kärkinimet kohtasivat suomalaisessa luonnossa ja merimaisemassa.
 78. Vuodesta 1974 vuoteen 1984 Kalastajatorpan hotellinjohtajana toiminut Olli Warén kertoo muistelmissaan Kalastajatorpan ehkäpä merkittävimmästä vuotuisesta markkinointitapahtumasta:
  ”Saimme vuonna 1975 järjestetyn ETYK-kokouksen yhteydessä järjestetyistä puutarhajuhlista idean järjestää puutarhajuhlat muinakin vuosina. Kutsuttuina olivat menneen vuoden parhaimmat asiakasryhmät ja ne, joita toivoimme asiakkaiksi. Kutsuja lähetettiin noin 1200 ja ajankohdaksi valittiin elokuun alku. Tapahtumasta tuli varsin suosittu. Moni kutsuttu ajoitti lomansa tai mökiltä tulonsa juhlan mukaan. Meidän kannaltamme tilaisuudella oli suuri merkitys koko seuraavan vuoden myynnin kannalta: Bankettitilaisuuksia alettiin varata heti kutsujen mentyä perille – ihmisille kun tuli kiire varmistaa myös seuraavan vuoden kutsu. Juhlien onnistuminen edellytti luonnollisesti pihojen ja nurmikkojen kunnossapidon koko kesän ajan. Sateisena päivänä tilaisuus pidettiin sisätiloissa.”
 79. Kalastajatorppa ohjelmineen oli myös ansainnut paikkansa hyväksyttävän illanviettopaikkana, vaikkei ravintolailtoja muuten aina niin hyvällä katsottukaan. ”Iltaa Kalastajatorpalla voisi verrata nykyisin teatteri- tai oopperakäyntiin. Kovapintaisin liikemieskin sai vaimoltaan luvan Kalastajatorppavierailulle”, Warén sanoo.
 80. Kalastajatorppa oli kerännyt mainetta myös ravintolapalveluidensa osalta. Ruoka-annosten lukumäärä oli päivittäin useita tuhansia. ”Kilpailijoidenkin keittiömestarit väittivät Kalastajatorpan keittiön tekevän maailmanennätyksen joka päivä”, Warén toteaa.
 81. Suomen Valtion omistama vierastalo valmistui vuonna 1984. Se on tarkoitettu korkean tason vieraille, kuten valtion päämiehille, presidenteille, pää- ja ulkoministereille sekä muille korkea-arvoisille ministereille.
 82. Hotelliosien väliin rakennettiin vuonna 1996 maanalainen pysäköintilaitos. Pysäköintikuoppa oli juuri saatu kaivettua, kun Torpalle tuli tietoa, että Venäjän presidentti Boris Jeltsin ja Yhdysvaltain presidentti tapaavat Helsingissä. Monttu piti peittää, jotta mustat autot pääsisivät viemään ja tuomaan tärkeitä vieraita hotellinovelta Finlandia-talolle.
 83. Suomen, Itavallan, Italian, Latvian, Portugalin, Saksan, Slovenian ja Unkarin presidentit tapasivat Helsingissä presidentti Tarja Halosen emännöimänä helmikuussa 2012. Presidentit keskustelivat Suomessa muun muassa Euroopan vahvuuksista globaalissa maailmassa, Euroopan eteläisen naapuruston tilanteesta sekä suvaitsevuudesta ja syrjinnän ehkäisystä. Tapaamisen kokoukset pidettiin Kalastajatorpalla, jossa vieraat myös majoittuivat. Tätäkin kokousta varten vaadittiin erityisiä järjestelyjä, sillä presidentti Halonen halusi, että kokousvieraat istuvat ryhmissä tietyn mallisissa pöydissä. Pöydät suunniteltiin ja toteutettiin presidentin adjutantin piirroshahmotelmien pohjalta.
 84. Kalastajatorpan runsas vaativien ja korkeatasoisten tilaisuuksien määrä on myös pitänyt yllä korkeaa ruoanvalmistus- ja tarjoiluperinettä, jonka seurauksena ruoka- ja viinilistoille ovat valikoituneet vain klassikot.
 85. Kalastajatorpan keittiön päälinja on aina ollut yhdistelmä suomalaisuutta ja ranskalaisuutta. Suomalainen keittiö on perustunut Kalastajatorpan edustukselliseen tehtävään. Hotelli-ravintolan omistajat, hotelinjohtajat, keittiömestarit sekä etenkin vaikutusvaltaiset asiakkaat kuten poliitikot ja liikkeenjohtajat, ovat aina arvostaneet kotimaisia raaka-aineita ja makuja, joita on myös haluttu tarjota ja maistattaa vieraille.
 86. Korkeatasoisen keittiön huippugastronomisia hetkiä ovat olleet juhlaillalliset, kuten esimerkiksi Helsingin kaupungin 400-vuotislillalliset vuonna 1950, Olympialaisten juhlaillalliset heinäkuussa 1952 sekä tammikuussa Porkkalan luovutuksen kunniaksi tarjottu illallinen, jonka isäntänä toimi silloinen pääministeri Urho Kekkonen. Paikalle oli kutsuttu Neuvostoliitosta suuri valtuuskunta, Suomen Hallitus ja presidentti J.K. Paasikivi.
 87. Joskus maiden päävieraat ovat tuoneet mukanaan oman henkilöstön, ruoan, astiat, kalusteet, hopeat, astiat veitsiä ja haarukoita myöten kuten Hollannin kuningatar Juliana. Tällaisten huippuvierailujen ateriat tehtiin viimeisen päälle. Rannassa oli valmiina jopa toinen kattaus, jos paisti olisi palanut karrelle.
 88. Persian Reza Pahlavin avustajat taas olivat varanneet illallisilleen niin paljon alkoholia, että sitä jäi valtiovierailun jälkeen autolastillinen. Tätä yritettiin turhaan edustusillallisten jälkeen kaupitella ravintolalle.
 89. Uuden Hilton Helsinki Strandin sisustuksen on suunnitellut Doos Architects. Yli puolet hotellihuoneista on merinäköalalla.
 90. Uudistus tehtiin yhdistämällä moderni muotoilu hotellin vintage-yksityiskohtiin, Oiva Toikan suunnittelemat ainutlaatuiset atriumtilat ja ainutlaatuiset lasilinnut taidekokoelma.
 91. Osa Heikki Orvolan suunnittelemasta Festivo-posliinista ja alkuperäisistä ruokailuvälineistä on käytössä edelleen.
 92. Karjalan mystinen graniitti Imatralta ja Lapin musta Dolomiitti-marmori ovat edelleen nähtävillä sisustuksessa, esimerkiksi aulan takassa.
 93. Kuuluisia vieraita vuonna 1988 valmistuneessa hotellissa on ennättänyt vieraillakin. Vieraskirjassa on koko joukko kuuluisuuksia: David Bowie, Johnny Cash, Monica Lewinsky, Dalai-lama, Tina Turner, Bryan Adams, Alice Cooper, Sex Pistols, Yoko Ono, Snoop Dog, Spice Girls,…
 94. Hilton Helsinki Airport kierrättää 100 prosenttisesti jätteensä.
 95. Hilton Helsinki-Vantaa Airport on Hilton-ketjun ensimmäinen hotelli Suomessa, jolle on myönnetty SFS-Ympäristömerkinnän Joutsenmerkki. Myös Hilton Strand –hotellilla sai 2018 Joutsenmerkin.
 96. Osana vastuullista vaikuttamista hotellit toteuttavat erilaisia hyväntekeväisyystapahtumia yhteisössä. Esimerkiksi vuonna 2018:
 97. Saunatilaisuus vähävaraisille ja kriisin kokeneelle perheille yhdessä Hope ry;n kanssa. Vierasperheet aloittivat päivän uimalla ja rentoutumalla saunassa, minkä jälkeen he nauttivat Bro-ravintolassa hampurilaisia ja jälkiruoaksi jäätelöä.
 98. Vuotuinen hyväntekeväisyystapahtuma vanhusten joululounas Karma Ry:n kanssa Keravalla.
 99. Hilton Helsinki Kalastajatorpalla vietettiin Careers@Hilton -aamupäivää lähikoulun 7. ja 8. luokkalaisten tutustuessa hotelli- ja ravintola-alaan. Oppilaat tutustuivat päivän aikana Kalastajatorpan rakennuksiin, tiloihin ja huoneisiin tiimiläisten johdolla.
  Nuoret vierailivat valtion vierastalossa, tekivät mocktaileja Meritorpassa ja harjoittelivat serviettien taittelua Vanhassa Torpassa.
 100. Kalastajatorppa toteutti yhdessä DXC Technologyn kanssa Nenäpäivä-juoksun. Hotelli tarjosi juoksijoille tapahtumapaikan, välipaloja ja lämmintä mehua sekä saunan.

Hilton täytti 31.5.2019 sata vuotta »